Cabinetul de psihoterapie va asigura o rezolvare cât mai eficientă si prompta a problemelor Dvs. prin psihoterapie online care se desfasoara cu ajutorul unui psiholog online  care are rezultate clare și dovedite științific fie prin participarea fizica a Dvs. in cadrul ședințelor desfășurate in cabinet, Psihoterapeut Stoica Andreea Simona - Telefon: 0723 841 059

asi

Ce inseamna sa ai o sanatate psihica buna

Categorie: Dezvoltare personala
Publicat: Luni, 26 September 2016
Scris de Psihoterapie Online

Alimentatia sanatoasa inseamna in primul rand un echilibru pe care este nevoie sa il formam noi cu noi. Aici intra deprinderea unei alimentati echilibrata, sa facem activitate fizica intr-un mod regulat si nu in ultimul rand o gandire pozitiva. Este si dovedit faptul ca un mod de gandire optimist conteaza in starea noastra de sanatate generala. Astfel, mai multe studii sunt facute pentru a arata legatura dintre un mod de gandire optimist si un sistem imunitar bun si un mod de gandire negativ care poate da nastere la mai multe boli.

Un element in plus pentru a avea o sanatate psihica buna este interactiunea noastra sociala
Pentru a confirma acesta ipoteza, echipa condusa de Sheldon Cohen a interogat 334 de voluntari sanatosi, de trei ori pe saptamina, asupra starii lor emotionale. Fiecare participant trebuia sa-si evalueze starea de spirit, pe de o parte din punct de vedere al vigorii, senzatiei de bine si calmului, iar pe de alta parte din punct de vedere al depresiei, anxietatii si ostilitatii. Apoi, cercetatorii le-au inoculat subiectilor un rinovirus, care provoaca frisoane si temperatura. Tinuti sub observatie timp de 5 zile, au fost adunate informatii despre simptomele si infectiile participantilor. Cercetatorii au dorit sa inlature alti factori care ar putea sa influenteze asupra efectelor infectiei (o mai mare atentie acordata sanatatii, nivelul anumitor hormoni etc.). Rezultatele studiului au asociat foarte clar pozitivismul in gindire cu rezistenta mai mare la raceli si cu cel mai redus numar de frisoane. In schimb, gindurile negative nu au efect asupra evolutiei infectiei, ci s-au manifestat in sfera simptomelor care au fost mult mai suparatoare.

Stiind ca, in medie, fiecare persoana raceste cam de doua sau patru ori pe an, cercetatorii sugereaza studierea mijloacelor de favorizare a emotiilor pozitive si astfel sa se reduca riscul racelilor si, prin extensie, si al altor boli infectioase. Nu sint niste afirmatii gratuite, deoarece ei se bazeaza pe concluziile studiului. La cei 334 de voluntari, gradul de sociabilitate a fost evaluat, precum si dimensiunea retelei lor sociale (numarul de indivizi cu care comunica). Persoanele cele mai sociabile sint cele care au cea mai buna protectie imunitara.

Secretele din spatele starii de optimism
Specialistii recunosc acum existenta maladiilor psihosomatice, insa intimpina dificultati in a explica relatia dintre corp si spirit. Richard Davidson, neurolog la Universitatea din Wisconsin, a adus noutati in relatia dintre activitatea cerebrala si functia imunitara. Activitatea cortexului prefrontal a fost observata cu o atentie speciala. Aceasta regiune a creierului este asociata emotiilor, afectivitatii. Studii anterioare aratasera ca activitatea mai intensa in partea dreapta a acestei zone este legata unei tendinte pesimiste, ceea ce poate duce la reactii nepotrivite la evenimentele cu caracter emotiv.

Emotiile joaca un rol important modulind sistemul psihologic, care influenteaza sanatatea noastra. Pentru a intelege mecanismele care permit spiritului sa actioneze asupra corpului trebuie sa ne intoarcem asupra creierului. Oamenii care prezinta o activitate mai importanta in partea stinga a creierului au un sistem imunitar mai rezistent la boli. Deci cei care sint mai optimisti se imbolnavesc mai rar decit pesimistii.

Ce ne face pe noi pasibili de a ne inbolnavi de fapt ???
Inamicul nostru cel mai mare este stresul.Cel care ne apara pe noi este , sistemul imunitar care ataca bacteriile si virusii care pericliteaza sanatatea. Exista un studiu care arata ca oamenii de stiinta americani sint de parere ca personalitatea noastra are o influenta directa asupra mijloacelor de aparare naturala a corpului. Reactia sistemului imunitar fata de o afectiune sau de o infectie depinde direct de personalitatea bolnavului. Confruntate unui stres permanent, mijloacele de aparare naturala nu mai au aceleasi calitati, astfel indivizii devenind mai vulnerabili.

Cand moralul nostru este la pamant sistemul nosrtu imunitara este slabit
Un grup de cercetatori francezi au studiat acest aspect. 80 de voluntari au fost vaccinati contra hepatitei B. De retinut ca scopul unui vaccin este de a intari si de a accelera functionarea mecanismelor de aparare specifice impotriva unui virus sau unei bacterii. Actiunea vaccinului se realizeaza prin confruntarea dintre sistemul imunitar al persoanei si un pseudoagent infectios.

In urma experimentului, specialistii au analizat calitatea raspunsului sistemului imunitar datorita recoltarii unei probe de singe, fapt ce a permis evaluarea producerii de anticorpi. Rezultatul: calitatea reactiei imunitare a aparut mai slaba la persoanele cu tendinte nevrotice. Aceasta descoperire demonstreaza ca persoanele respective prezinta mai multe simptome decit celelalte.

Legatura dintre stres si imbolnavirea corpului nostru
Oamenii de stiinta au creat leziuni cutanate unor animale pe care apoi le-au expus unei bacterii streptococ. Jumatate dintre cobai au fost supusi unei situatii cu un impact stresor important in zilele urmatoare. Dupa 5 zile, soarecii stresati aveau de 100.000 de ori mai multe bacterii pe ranile lor. Dupa 7 zile, 85 la suta dintre leziuni erau infectate, in timp ce la ceilalti cobai doar 27 la suta s-au infectat. Stresul reduce astfel eficienta sistemului de aparare a organismului, ceea ce mareste riscul infectiilor.

Studii precedente au atribuit stresului si alte efecte nefaste:
- acumularea de grasimi, in special la nivelul abdomenului;
- aparitia durerilor de spate sau de cap;
- dezvoltarea aterosclerozei si a hipertensiunii arteriale ceea ce poate provoca infarctul miocardic.Este foarte important ca noi sa intelegem ca mintea noastra este in stransa legatura cu corpul nostru si este nevoie sa fie armonie pentru a putea functiona optim.

Sa nu uitam ca nu este grav sa ceri ajutorul si nici sa primesti ajutor; este grav sa ai nevoie de ajutor si tu sa te prefaci ca nu ai nevoie de nimeni.

Apeleaza la ajutor pentru a-ti putea redobandi echilibrul psihic si emotional si pentru a te putea bucura din nu de viata!

 

Psiholog Andreea Stoica

 

0723841059